7. 11. 2017

"Horký brambor" Carles Puigdemont

Reflexe

V pátek 27. října 2017 přikročil parlament autonomního společenství Katalánsko k dlouho očekávánému a velmi obávanému vyhlášení nezávislosti na Španělsku. Učinil tak schválením deklarace o nezávislosti, kterou zveřejnil předseda katalánské autonomní vlády Carles Puigdemont již 10. října, následující dva týdny ale dokument zůstával stranou a sloužil jako nástroj nátlaku na španělskou vládu.

V minulé reflexi (Katalánsko na rozcestí. Nebo na scestí?) jsme si ukázali, že stoupenci nezávislosti Katalánska se nacházejí v právně nelehké pozici. V průběhu týdne, který od vydání reflexe uplynul, se situace některých z nich ještě zhoršila. Konkrétně se jedná o členy sesazené katalánské vlády, kteří byli poté, co se kontroly nad regionem ujala přímo španělská vláda, obviněni ze vzpoury a některých dalších trestných činů (pobuřování, zneužití veřejných prostředků, zneužití pravomocí veřejného činitele, neposlušnost). Obvinění se váže na „rozhodnutí a činy, [jimiž] hlavní političtí představitelé společenství Katalánsko vyvolali během posledních dvou let institucionální krizi, která vyvrcholila jednostranným vyhlášením nezávislosti učiněným zcela v rozporu s Ústavou“ (viz zde)

Část bývalých ministrů je nyní ve vazbě, popř. byli propuštění na kauci. Druhá část, v čele s bývalým předsedou katalánské vlády Carlesem Puigdemontem, Španělsko opustila a odebrala se do Belgie. Zde doufala ve vstřícné přijetí ze strany představitelů spřátelené Nové vlámské aliance (N-VA) usilující o nezávislost belgického regionu Vlámsko a v současné době má své zástupce také v belgické vládě. Tohoto přijetí se Puigdemontovi a několika dalším bývalým ministrům, kteří jej doprovázejí, skutečně dostalo. Ani Španělsko ale nelenilo a na celou skupinu vydalo evropský zatýkací rozkaz (eurozatykač), jímž od Belgie žádá předání katalánských politiků za účelem jejich trestního stíhání. Eurozatykač byl do Belgie doručen v pátek 3. listopadu 2017.