Budoucnost Iráku: přednáška iráckého ministra zahraničních věcí

Ústav mezinárodních vztahů uspořádal dne 9.2.2017 přednášku doktora Al-Jaafariho, iráckého ministra zahraniční, s názvem „Budoucnost Iráku“. Akce se konala v prostorách Velkého sálu Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Přednášku moderoval Ondřej Horký-Hlucháň, zástupce ředitele pro výzkum Ústavu mezinárodních vztahů. 

9. 2. 2017 (16:00)

Velký sál, MZV ČR, Loretánské náměstí 5

Přednáška s názvem Budoucnost Iráku se týkala zejména bojů s takzvaným Islámským státem, probíhající bitvě o Mosul a celkové bezpečnostní situaci v Iráku. Pan ministr Al-Jaafari mluvil o obnově ekonomiky a současných Česko – Iráckých zahraničních vztazích. Ústředním tématem přednášky byla, jak název napovídá, budoucnost Iráku po porážce takzvaného Islámského státu.

Dr. Ibrahim Abdul-Kareem Hamza Al-Eshaiker Al-Jaafari je irácký ministr zahraničních věcí a současný předseda Národní Irácké Aliance. V roce 1980 byl zvolen členem Islámské Strany Dawa a ve stejném roce opustil Irák kvůli represím. Do roku 1990 žil v Íránu a poté v Londýně až do roku 2003. Do Iráku se vrátil po změně Saddámova režimu a jako prezident prozatímní vlády ustanovil komisi pro novou ústavu. V roce 2004 se stal vice-prezidentem Irácké republiky a v roce 2005 se stal prvním voleným premiérem. Pracoval na rozvojových projektech a připravil půdu pro přijetí ústavy a schválení parlamentu. Byl poslancem ve dvou volebních obdobích. V roce 2014 byl jmenován ministrem zahraničí. Publikoval několik knih a výzkumných publikací.

Ondřej Horký-Hlucháň je zástupce ředitele pro výzkum a výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů. Mezi oblasti jeho zájmu patří globální, mezinárodní a udržitelný rozvoj a chudoba, rozvoj Afriky, Asie, Latinské Ameriky a východní Evropy, rozvojová a humanitární pomoc, zahraniční rozvojová spolupráce, globalizace a vztahy mezi globálním Severem a Jihem, vztahy České republiky a EU se subsaharskou Afrikou, Jihoafrická republikou a Madagaskarem a gender v rozvoji, mezinárodních vztazích a zahraniční politice.

Petr Gajdušek je státním tajemníkem ministra zahraničních věcí. Před svým nástupem na ministerstvo zahraničních věcí pracoval jako ředitel Sekce předsedy na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, předtím se věnoval problematice energetického práva v mezinárodní advokátní kanceláři. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a Fakultu Sociálních věd Univerzity Karlovy, obor politologie a mezinárodní vztahy. Dále je absolventem University of Cambridge (LL. M.) a University of Oxford (M. St.), kde se věnoval mezinárodněprávním aspektům problematiky lidských práv.

Pracovním jazykem bude Arabština a Čeština, simultánní tlumočení bude zajištěno.

Report z akce

Spolupráce / Záštita

Velvyslanectví Irácké republiky v Praze