12. 4. 2019 Tento obsah není aktuální

Kniha ti sluší 2019

V týdnu od 23. do 28. dubna proběhne další ročník tradiční kampaně „Kniha ti sluší“ ke Světovému dni knihy a autorských práv. I v letošním roce se zapojí Ústav mezinárodních vztahů a nabídne několik doprovodných akcí.

Kampaň „Kniha ti sluší“ iniciovaná Svazem českých knihkupců a nakladatelů si klade za cíl podporu a propagaci české knižní kultury. Světový den knihy se slaví od roku 1995 pravidelně ve více než sto zemích světa. Světová organizace UNESCO pro něj vybrala 23. duben, kdy zemřeli dva velcí literáti, William Shakespeare a Miguel de Cervantes.

Svaz českých knihkupců a nakladatelů pod sloganem „Kniha ti sluší“ prezentuje knihu jako moderní, trendy předmět, který díky svému obsahu může být člověku společníkem ve všech životních situacích. Týden od 23. do 29. dubna tak bude opět patřit knižním akcím – kompletní přehled je postupně doplňován na webu www.knihatislusi.cz.

Pro všechny příznivce knížek a čtení je letos připraven dárek v podobě poukázky na 50 Kč, který bude v týdnu od 23. dubna uplatnitelný ve všech knihkupectvích zapojených do kampaně (z velkých knihkupectví jsou to např. Kosmas, Kanzelsberger, Luxor nebo KNIHCENTRUM.cz). Sleva bude platná při nákupu nad 300 Kč a na jeden nákup lze použít jen jeden kupon.

ÚMV a Kniha ti sluší 2019


- V rámci kampaně pokřtíme v pondělí 15. dubna knihu Tomáše Profanta s názvem „New Donors on the Postcolonial Crossroads". Tento křest bude doprovázet související diskuze na téma nerovnosti a rozvojové politiky s pozvanými hosty: s Peterem Weissem, velvyslancem Slovenské republiky v ČR, a Ondřejem Lánským.


Registrovat se můžete zde.

- Ve čtvrtek 25. dubna zveme na přednášku „Citace a jak na ně“, kde se dozvíte něco více o citacích. Budeme za zabývat problematikou plagiátorství. Ukážeme si různé citační styly a nástroje pro citování a citační software. Prakticky si ukážeme práci v systému Citace PRO. Na tuto akci není třeba se registrovat.


- Po celý týden (22. 4. - 28. 4. 2019) si můžete na eshopu www.umv.cz zakoupit knihy se slevou 25 % po zadání kódu KnihaTiSlusi2019.

- Na našich sociálních sítích se můžete těšit na fotoseriál „Kniha sluší Ústavu“ a také na soutěž o vstupenky na knižní veletrh. Proto nás sledujte na Facebooku i Instagramu.


Vybíráme z akcí ostatních účastníků

Knihovna Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy (Praha 1, Magdaleny Rettigové 4)
24.4.2019 18:00 - prezentace knihy Brasília – město – sen, promítání fotografií Brasília. Odvěký sen Brazilců o hlavním městě v srdci obrovské země, uskutečněný v rekordně krátkém čase (1957–1960) prezidentem českého původu Juscelinem Kubitschekem. Ikona modernistického stylu, urbanistický experiment plný futuristických tvarů architektury a utopických sociálních vizí. Po pouhých 27 letech existence (roku 1987) se Brasília stala památkou UNESCO jako vrcholné dílo lidské kreativity ve 20. století.


Knihovna Jabok (Praha 2, Salmovská 8)
24.4.2019 - Jana Zajícová a Magdalena Bořkovcová: Bůh je tady. Srdečně zveme na besedu a autogramiádu s autorkou a ilustrátorkou knihy Bůh je tady, kterou vydalo nakladatelství Portál.

Všechny akce naleznete zde.