29. 8. 2012 Tento obsah není aktuální

Scénické poznámky

I prezidenti mají na svém pozadí díru. Státník čmuchá, žvýká, chmatá stejně jako mužik, jeho vlastnosti nejsou nadlidské. Času, sil a běžně ani rozumu víc nemá. Zažívá v zásadě totéž co podomek, vidí, cítí a stihne stejně, akorát v obleku. Sub specie aeternitatis je rozdíl nulový.

Světodějné události vyžadují světodějný lesk. Jenže člověk s dírou světodějně nevzhlíží. Je třeba kulis. Vlajky vlají, hymny zní, tribuny se tyčí, salvy burácejí. Mohutné budovy se rozkládají na prestižních pozemcích. Jednací sál v sídle OSN vypadá jako z lodi Enterprise, vpředu velký zlatý sloup, nad hlavou majestátní strop s noční oblohou. Veleobrazovky pro řádné nafouknutí hlaviček. Vše obří, výprava slušná. Správná světodějná událost musí být velkolepější než Madonnin koncert, důstojnější než předávání nobelovky. Tak jako polomrtvého papeže při mši, i ožralého státníka v Bruselu musí prostředí udržet v ohnisku světa.

Zákulisí a předkulisí
Co se děje v zákulisí, nikdo neví a všichni o tom žvandají. Co se děje v předkulisí, všichni vidí a nikdo tomu nevěří.

Žánry
Brífing, tisková konference, projev, konference, fórum, schůzka, schůze, bilaterální rozhovory, trilaterální rozhovory, multilaterální rozhovory, zasedání, valné shromáždění, nóta, depeše, rezoluce, pozvání, oficiální státní návštěva, neoficiální návštěva, recepce, jednání za zavřenými dveřmi, podpis, vyjádření podpory, vyjádření znepokojení, protest, varování, pověření, zprostředkování, smlouva o spolupráci, navázání diplomatických styků, vyslání velvyslance, obvinění ze špionáže, vyhoštění, humanitární pomoc, navázání obchodních styků, clo, vyslání inspektorů, mise, mírová mise, preventivní úder, válka, kapitulace. Atd.

Kostýmy
Nesluší se podepisovat věčnou a neměnnou úmluvu v bermudách. Díru nechť obalí uniforma, oblek, dišdaša, ornát.

Stavba dramatu
Expozice, kolize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, krize, peripetie, katastrofa, katarze.

Tradice
Na světové scéně se potýkají dějiny s dějinami. Japonské kultické divadlo nó s rozvleklou čínskou operou, ruskou dramatikou extrémů, nabušeným americkým westernem a zmatenou evropskou tragikomedií. Podle čích pravidel se hraje?

Obsazení
Před několika měsíci proběhla novinami zpráva, že Benjamin Netanjahu přivedl k sebevraždě svého psychiatra. Dost možná ji vypustila palestinská tajná služba. Důležité není, zda je ta informace pravdivá či vymyšlená. Důležité je, že pro Netanjahua i libovolného jiného státníka zní víc než pravděpodobně.

Kontakt s publikem
Nýmand je při podání ruky s tím, koho znal jen z telky, překvapen. Státník naživo je menší, civilnější, ušmudlanější, na rozdíl od telky se placatě neleskne a budí rozpaky. Setkání s nýmandy je nutné omezit na nezbytno, dávkovat, kvalitně provést. I mistr výpravy Muammar, dostav se do rukou nýmandů, zcivilněl a proměnil se v kus masa.
K oddělení existují kolony aut, kouřová skla, vozy doprovodu a ochranky. Akreditace, tiskovky, pultíky, mikrofony.
Vzdálenost však nese nebezpečí. Čím větší propast mezi nýmandy a světem za kouřovým sklem, tím větší chuť to sklo rozbít panzerfaustem. Oddělování plodí atentáty. Atentát ovšem, je-li nepovedený, výborně se hodí. Užitečné je plánovat si své atentáty sám.

Text
I ze Shakespeara jsou nejdůležitější slogany. Být či nebýt. Království za koně. Romeo, Romeo, proč jen jsi Romeo. Celé autobusy jezdí na Shakespeara do parku, aby přetrpěly dvě hodiny blábolu, než uslyší slogan.
Dnešní Shakespeary platíme. Píšou dobré slogany. War on Terror. Osa zla. Železná opona. Řecká cesta. Tajemným způsobem však i neplacení Shakespeaři dělají dobré slogany, jaksi živější, nekontrolované, nesprávné. Occupy Wall Street. Hnutí rozhořčených. Pussy Riots. Co s tím? Jedinou dosud známou funkční cestou je začít platit i Shakespeary dosud neplacené, jakmile se objeví.

Gestika
Hitler měl gesto. Churchill měl gesto. Alžběta II. a papež gesta zdědili. Jinak je hra s tělem zanedbávána, inovace se nedaří.

Smysl
V dřevních dobách nestyděli se aktéři nabízet publiku scénáře. Budovali světy. Předstírali ideje proměňující blátivou současnost ve slunný zítřek. Komunismus, svoboda, evropské sjednocení. Éra idejí minula. Význam tomu, co se děje na pódiu, nechť si dodá každý sám. Slogany občas ublinknou náznak smyslu, nikdo ho však nepovažuje za daný. Cíl představení je přežít do dalšího jednání. Snad jen ti arabáči ještě pořád chtějí šířit islám.

Synchronicita a diachronicita
Soudobí divadelníci hledají nové způsoby, jak dosáhnout stejných výsledků, jaké chtěli vždycky.

Dialog a improvizace
Divadlo velmocí je stroj na rituály. Role států, organizací, jakož i jednotlivců, stojí pevně dané. Kim Čong-un může být liberálnější než Obama, hraje však to, co musí. Tak jako velvyslanec přijímá nótu či předává protest neohlížeje se na své sympatie, bývá též vyhoštěn bez ohledu na sympatie k němu. Státy v OSN hlasují tak, jak musejí. Valné shromáždění OSN je rituál stejně jako velkovizita prezidenta u prezidenta. Jen největší žertéři, které už nemá kdo odvolat, si občas dovolí mlátit škrpálem do stolku, vždy však jen tehdy, když to nemá praktický význam.

Dobro a zlo
V primitivním divadle bývalo jasno: my jsme dobří, oni zlí. V posmoderním představení zaznívá mnohohlasí mnohem důmyslnějších variant. Jak dobře se hájí zájmy lidu, který za vámi nestojí?

Režie
Kdo velí, kdo tahá za nitky a pohybuje herci? Bilderberg, zednáři, sedm dračích mudrců, templáři, ilumináti, deset nejbohatších rodin, Velký Žid, CFR, Trilaterální komise, Číňani, Římský klub, New World Order, Soros? Jak píše milec konspiračních teorií Jan Stern, víra v tajemnou zlou skupinu ovládající svět je paradoxním vyjádřením podvědomého přání, aby ten chaos měl přeci jen někdo v rukou. Toužíme po zvráceném vládci, který by opravdu věděl, co se děje. Kdo tedy řídí svět? Bilderberg, zednáři, sedm dračích mudrců, templáři, ilumináti, deset nejbohatších rodin, Velký Žid, CFR, Trilaterální komise, Číňani, Římský klub, New World Order, Soros.

O autorovi:

Štefan Švec je bohemista a publicista (Salon Práva, Britské listy atd.). Pracuje jako šéfeditor ve společnosti Boomerang Publishing.
stefan.svec@centrum.cz