6. 11. 2019 Tento obsah není aktuální

„Terapeuti“ konfliktů přijíždějí do Prahy

Dnešní svět i společnosti uvnitř států rozdělují čím dál hlubší příkopy. Namísto dialogu a komunikace jsme svědky konfrontačního přístupu a nárůstu izolacionismu. Jeho nejflagrantnějším příkladem je čím dál uzavřenější Amerika Donalda Trumpa. V Británii rozdělil společnost brexit, znesvářil celé rodiny, a utržená rána se celkově ukazuje být hlubší, než se původně zdálo. Nemusíme však chodit pro příklad tak daleko: v samotném Česku pomalu, ale jistě bodují politická uskupení, podporující ideologii uzavírání Česka proti vnějšímu světu a vystoupení z větších systémů jako je EU a NATO. Lidé spolu přestávají umět mluvit - třeba proto, že každý volil jiného prezidentského kandidáta.  Problémů je mnoho, přesto hlavní lék na řešení a prevenci konfliktů zůstává jen jeden: komunikace. Mezi národy, mezi náboženstvími, prostě mezi lidmi.  

Již tento čtvrtek 7. listopadu se do Prahy sjedou mimořádné osobnosti, které bychom mohli s nadsázkou nazvat "terapeuty" vztahů ve společnosti: lidé, kteří se prakticky i v rámci špičkového akademického výzkumu zabývají prevencí a řešením konfliktů. Jde zejména o vztahy mezi náboženstvími navzájem a politikou a náboženstvím včetně politického islámu. Budou s českým publikem sdílet zkušenosti z reálných konfliktů z nejrůznějších koutů světa v rámci konference o interkulturním dialogu a prevenci násilí, kterou již potřetí pořádá Ústav mezinárodních vztahů spolu s Ministerstvem zahraničních věcí.

Na půdě Černínského paláce tak letos promluví mimo jiné Peter Mandaville, bývalý poradce Baracka Obamy a Hillary Clintové pro otázky Arabského jara, nebo Edward Kessler, profesor na University of Cambridge a světově uznávaný expert na vztahy mezi křesťany, muslimy a Židy. Z Indonésie do Prahy přijede Yenni Wahid - novinářka, aktivistka a matka tří dětí, která svou diplomatičností a schopností komunikovat zásadně přispěla k řešení konfliktů v Jihovýchodní Asii. Ne náhodou má na twitteru téměř čtvrt milionu "followerů".

Možná nám Jihovýchodní Asie připadá daleko, ale neměli bychom zapomínat, že svět je čím dál více propojen. "Know-how" z jedné části světa tak může být pozitivní inspirací pro části jiné. Lidé jako Yenni Wahid mají neocenitelnou zkušenost "z první ruky" a prokazatelné výsledky při řešení zdánlivě neřešitelných situací. I proto bychom jim měli věnovat pozornost a pozorně naslouchat. Umění naslouchat totiž k dialogu nerozlučně patří.

Michaela Mlíčková Jelínková, Ústav mezinárodních vztahů