Kulatý stůl: Proměny německé zahraniční politiky: ČR, Evropa, Svět

Ústav mezinárodních vztahů Vás srdečně zve ke kulatému stolu na téma Proměny německé zahraniční politiky: ČR, Evropa, Svět, které se uskuteční dne 26. 9. 2017 v 16:30 hod, v prostorách Ústavu mezinárodních vztahů , Nerudova 3, Praha 1.

26. 9. 2017 (16:30)

Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

V neděli 24. září proběhne nejdůležitější evropská politická událost roku 2017 – parlamentní volby ve Spolkové republice Německo. Průzkumy naznačují, že by si Angela Merkelová měla pohodlně dojít pro čtvrté volební vítězství v řadě. Novou německou vládu – ať už v ní zasedne kdokoliv – čeká celá řada zásadních výzev v oblasti zahraniční politiky. Veřejná diskuze se zaměří právě na tyto výzvy a možné scénáře budoucího vývoje německé zahraniční politiky.


Diskutovat budeme především tři témata. Prvním z nich jsou česko-německé vztahy, který se pohybují mezi prohlubováním funkční spolupráce na bázi strategického dialogu a vzájemným vzdalováním se v evropské či migrační politice. Druhým tématem je role Německa v EU, kde se Berlín stane klíčovým hráčem v nadcházející diskuzi o budoucnosti eurozóny i Unie jako celku. Třetím bodem je pak otázka, nakolik je SRN schopná a ochotná převzít větší zodpovědnost také v globálním kontextu.

 

Organizátoři