28. 11. 2019 Tento obsah není aktuální

Konference "What Future for EU-Central Asia Relations?"

Alica Kizeková na poslední konferenci dvouletého projektu Horizon 2020 „SEnECA-Strengthening and Energizing EU-Central Asia relations“, která se konala 14. - 15. listopadu v Bruselu a byla organizována asociací pro studia transevropských politik TEPSA (Trans-European Policy Studies Association), moderovala panel „More and better connectivity between Europe and Asia – what could that mean for Central Asia in practice?“

Panel podpořil iniciativu Evropské Unie se víc angažovat v regionu, zlepšit dialog s Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Tádžikistánem, Uzbekistánem, Turkmenistánem, ale také s Afghánistánem a externími státy působícími ve Střední Asii, jako je USA, Indie, Japonsko nebo Jižní Korea. Je nezbytné, aby členské státy EU víc proaktivně koordinovaly své aktivity s cílem EU, ať už přes ambasády, obchodní komory či kulturní centra, za účelem zlepšení podnikatelského prostředí, spolupráce ve vzdělávání a transformace státních struktur. Důležité jsou mezilidské kontakty pro lepší chápání lokálních zvyklostí a kultur.

Na konferenci vystoupili:

  • H. E. Peter Burian, EU Special Representative for Central Asia, EEAS
  • Prof Dr Abdughani Mamadazimov, Lead Researcher, Centre for Sociological Research “Zerkalo”
  • H. E. Romana Vlahutin, Ambassador at large for connectivity, EEAS
  • H. E. Aigul Kuspan, Ambassador of Kazakhstan to Belgium
  • Mircea Ciopraga, Secretary General of TRACECA
  • Dr Jacopo Maria Pepe, Research Fellow, German Council on Foreign Relations

Program konference najdete zde.

Dr. Alica Kizeková je výzkumná pracovnice ÚMV a mezi její oblasti zájmu patří například česká zahraniční politika, Šanghajská organizace pro spolupráci, čínská a ruská zahraniční politika či velmocenské vztahy a bezpečnost ve Střední Asii, Asii a Tichomoří.