18. 10. 2015 Tento obsah není aktuální

OBRAZEM: Lidé Íránu objektivem Marka Čejky

Výzkumník ÚMV Marek Čejka se v rámci propagace "politologické turistiky" věnuje i fotografování. Jeho snímky zachycují obvykle fenomény spjaté s politickou či náboženskou situací, zároveň se soustřeďuje na portréty lidí. Pro obrazovou galerii jsme si vybrali právě jeho fotografie obyvatel z většinové společnosti či ze subkultur, které dotvářejí obraz Íránu, jakožto pestré a těžko zaškatulkovatelné země, jak o ní autor hovořil v rozhovoru pro Mezinárnodní poltiku.

Rozhovor s Markem Čejkou si můžete přečíst zde. Všechny snímky naleznete na facebookových stránkách Marka Čejky, nebo na jeho blogu http://blizky-vychod.blogspot.cz.


Momentka z Raštu - Íránská společnost je podle Čejky nábožensky založená mnohem méně, než societa v některých dalších muslimských zemích, které nemají v názvu země napsáno „teokratická republika“.


Lahidžán - íránské turistky. Náboženská teorie a praxe jsou v Íránu často navzájem na hony vzdálené. Ti, kteří jsou věřící jen vlažně, či ještě méně, tak dobře vědí, jak se mají chovat, aby žili co nejvíce podle svého soukromého přesvědčení a zároveň si nezadělávali na problémy.


Isfahán - perský hipster. Anglickou slovní zásobu měl sice limitovanou, ale slovo "hipster" znal velmi dobře.


Lahidžán. K náboženské vlažnosti mnoha mladých Íránců podle Marka Čejky přispívá fakt státního donucení (povinné šátky, povinná prohibice atd.), se kterým řada lidí vnitřně nesouhlasí. Odklání se pak od víry daleko víc, než kdyby mohli některé věci dělat dobrovolně.


Isfahán. Mladší lidé jsou podle Čejky vůči Rúhánímu spíše střízliví a někteří dokonce skeptičtí. Vidí v něm jen mírnější hlas stále stejného režimu a nemyslí si, že by v Rúháního silách – a možná i vůli – bylo přinést nějakou systematičtější změnu.


Náměstí v náboženském centru Íránu - Kommu. Penězoměnci penězomění, zatímco imám rozjímá. Íránci jsou hrdý národ, ale rušení sankcí neberou podle Čejky příliš patrioticky. Jsou prostě rádi, že padnou sankce a že se znormalizují vztahy se Západem. Asi takto nepřemýšlí všech 80 miliónů obyvatel země, ale většina podle mě doufá, že si zlepší kvalitu života.


Íránští turisté v Kášánu. Co se týká kritiky Íránců vůči Západu, tak řadě lidí vadí povrchní postoje, které vyvolávají západní masmédia o Íránu jako celku. Ty často hází všechny Íránce do jednoho velkého fundamentalisticko-nukleárního pytle.