Nezávislost justice, korupce a důvěra: Vývoj soudnictví ve středoevropském prostoru

V jaké kondici jsou justiční orgány ve středoevropských zemích? Jaká je role institucí jako je Soudní rada ve vztahu k ochraně nezávislosti a budování důvěry lidí vůči soudům? Na tyto a další otázky odpovídal Pavol Žilinčík, který hovořil na téma korupce a nezávislost justice ve střední Evropě. Akce se uskutečnila dne 25. února v 16 hodin v budově Ústavu mezinárodních vztahů na adrese Nerudova 3, Praha 1.

25. 2. 2020 (16:00)

Jazyk: čeština Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové odhalilo rozsáhlou korupci na slovenských soudech, prokuratuře i u policie. Ze strany politických aktérů zaznívají před volbami stále radikálnější návrhy na očistu soudnictví, některé z nich však vyvolávají vážné obavy ze snadného politického ovlivňování soudů. Jaké jsou podobnosti a rozdíly situace na Slovensku, v Česku, Polsku a dalších postkomunistických státech?

Mgr. Pavol Žilinčík je členem Soudní rady Slovenské republiky a jako člen výběrové komise se také účastní na výběru soudců. V Česku působí jako právník v Kanceláři veřejného ochránce práv, kde se věnuje zejména tématům z oblasti justice. Vystudoval právo na Univerzitě Komenského v Bratislavě a Public Policy na Princeton University. Spoluzakládal a řídil organizaci Via Iuris zaměřenou na strategickou litigaci a reformu justice. Působí také jako konzultant a přednášející na téma posilování nezávislosti a odpovědnosti justice v různých zemích světa.

Report z přednášky je dostupný zde.