ZMĚNA TERMÍNU: Jedna země a dva systémy: Čína versus Hongkong a Macao

Ústav mezinárodních vztahů Vás srdečně zve na přednášku a následnou debatu s paní doktorkou Markétou Moore na téma Čína versus Hongkong a Macao. Akce se uskuteční 3. března v 16 hodin v Ústavu mezinárodních vztahů na adrese Nerudova 3, Praha 1.

3. 3. 2020 (16:00)

Ústav mezinárodních vztahů, Nerudova 3, Praha 1

Dvě bývalé kolonie navrácené Číně, Hongkong a Macao, dnes coby dva odlišné světy, dokumentují jak (ne)funguje Čínou zavedený princip "jedna země a dva systémy". Porovnání dvou kosmopolitních enkláv na jihu Číny bude téma prezentace a diskuse s Markétou Moore, socioložkou žijící v Hongkongu.

Jak formuje dnešní Hongkong a Macao jejich historická tradice, jejich ekonomická a sociální struktura a vývoj jejich vztahů s ČLR? Jak podstatnou roli hraje vliv bývalých koloniálních aktérů Velké Británie a Portugalska a jak se proměňuje identita obyvatel Hongkongu a Macaa? V čem spočívají důvody protestů obyvatel Hongkongu a proč se nešíří do Macau? Vedle těchto otázek bude tématem debaty také současná epidemie koronaviru a krizový management.

Mgr. Markéta Moore, PhD, L.LM vyučuje na hongkongských univerzitách kurzy zaměřené na migraci a mezinárodní vztahy a pravidelně přispívá do českých médií na téma Číny a Hongkongu. Její doktorská disertace na Hongkongské univerzitě získala cenu za nejlepší práci v oboru sociologie v roce 2003.

Přednášku a následnou debatu bude moderovat Rudolf Fürst, vedoucí Centra vztahů EU - Asie.